Eğitimciler için Collaborate

Collaborate Menüsüne Giriş ve İlk Bakış

  • Verdiğiniz dersin Blackboard Collaborate sayfasına erişebilmek için Blackboard'a giriş yapmış olmanız gerekmektedir. Blackboard'a giriş yaptıktan sonra sayfanın sağ üst kısmında konuşlandırılmış olan yatay menüden Courses'e tıklayarak kursların listelendiği sayfaya gidiniz ve online eğitim vermek istediğiniz dersi seçiniz.
  • Derse giriş yaptıktan sonra açılan menüde 'Virtual Classroom (Collaborate)' sayfasına tıklayınız. Blackboard Collaborate giriş sayfası tarafından karşılanacaksınız.
En iyi Blackboard Collaborate deneyimi için lütfen önerilen Google Chrome'un en güncel sürümünü kullanınız.

Session Oluşturma ve İlk Giriş

  • Collaborate sayfasında açılan menüde Create Session butonuna tıklayınız.
  • Açılan yan menüde Sessionunuza bir isim verebilir, session saatlerinizi ayarlayabilir ve bazı düzenlemeler yapabilirsiniz. Size uygun olan ayarları yaptıktan sonra Save butonuna tıklayınız.
  • Oluşturduğunuz Session'un üstüne tıklayarak Join Classroom butonuna tıkladıktan sonra. Blackboard Collaborate'nin online eğitim platformuna yönlendirileceksiniz.
Platforma ilk girişinizde bazı taleplere izin vermek gerekecektir. Bunlar Mikrofon ve Kamera izinleridir. Lütfen sayfa açıldıktan sonra ekranınızda çıkacak olan Mikrofon ve Kamera izinlerine 'İzin Ver' ya da 'Allow' seçeneğine tıklayınız. Bu Collaborate deneyimizinden en üst düzeyde yararlanmanız için gereklidir.
  • Gerekli İzinleri verdikten sonra Blackboard karşınıza tutorial için bir talep gönderecektir. Bu talebe 'Later' diyerek karşılık verebilirsiniz.
  • Tüm bu işlemlerden sonra Blackboard Collaborate'nin ana görünümüne ulaşmış olacaksınız.

Derste Kimler Mevcut ve Bağlantı Kaliteniz

  • Blackboard Collaborate platformunda iken Sağ alttaki pembe ikona ( )tıkladıktan sonra açılacak olan menüde altta bulunan butonlardan ikincisi olan 'Attendees' botununa ( ) tıklayınız.
  • Butona bastığınızda açılan sayfada derse o an bulunan kişilerin bir listesine erişeceksiniz. Bu listede öğretim görevlileri, Araştırma görevlileri ve derste yetkili olan kişiler 'Moderator' olarak gözükürken öğrenciler 'Participant' olarak gözükecektir.
  • Blackboard Collaborate, bağlantı kalitenizden sürekli olarak etkilenen bir sistemdir. Bağlantı kalitenizi kontrol etmek için Attendees listesine girdikten sonra isminizin sağında kutu içerisinde belirli bir sayıda çizgi bulunan bir ikon göreceksiniz . Bu ikon 4 çubuk içerdiğinde bağlantı kaliteniz en iyi düzeyde, 1 çubuk içerdiğinde ve kırmızı renkli olduğunda bağlantı kalitenizde bir sorun olduğunu belirtmektedir.
Eğer bağlantı kalitenizde bir sorun gözüküyorsa, lütfen gerekli önlemleri alınız.
Dersin öğrencisi olmayan fakat derse girmek isteyen kişiler için "Event Details" kısmındaki Guest Acess kutucuğunu tikledikten sonra, linke girecek kişinin rolünü belirleyin. Ayarları kaydettikten sonra bu kısımda bulunacak olan linki kopyalayıp derse katılmak isteyen ama erişimi olmayan kişiler ile paylaşabilirsiniz.

Dersi Kaydetmek ve Öğrencilerle Döküman Paylaşmak

  • Dersi Kaydetmek için Blackboard Collaborate ana görünümde sayfanın sol üst kısmında bulunan ve üç çizgi içeren menüye () tıkladıktan sonra, "Start Recording" butonuna tıklayarak dersi kaydetmeye başlayabilirsiniz. Dersinizin sonunda yine aynı şekilde "Stop Recording" butonuna tıklamanızın ardından ders kaydı sonlandırılacaktır. Ders kayıtlarınızın Recordings kısmında yer alması kayıtlar belirli bir işlemden geçtiği için biraz zaman alabilir
  • Eğer ders esnasında öğrencilerle bir içerik veya bir slayt paylaşmak isterseniz. Blackboard Collaborate ana görünümünün sağ alt kısmında yer alan pembe butona () tıkladıktan sonra açılan menüde altaki butonlardan 3. sü olan 'Share Content' butonuna () tıklayabilirsiniz. Eklenebilecek döküman çeşitleri ve daha ileri anlatım için lütfen aşağıdaki videoya göz atınız.

Öğrencinin El Kaldırması ve Poll Oluşturmak

  • Bir öğrenci el kaldırdığında ekranınızda şekildeki gibi bir bildirim çıkar:
    Bunun anlamı dersinizde birinizin söz almak istemesidir. İlgili kişiye söz vermek için önce 'Lower Hand' butonuna tıklayıp ardından öğrenciye söz verebilirsiniz.
  • Bir poll oluşturmak için öncelikle tekrardan Blackboard Collaborate ana görünümünün sağ alt kısmında yer alan pembe butona () tıkladıktan sonra açılan menüde altaki butonlardan 3. sü olan 'Share Content' butonuna () tıklayınız. Açılan sayfada 'Secondary Content' kısmından 'Polling' seçeneğini seçerek gerekli soruyu ve şıkları belirtebilirsiniz. 'Start' butonuna tıklamanızın ardından polling başlayacaktır.
  • Oluşturduğunuz poll'da öğrencilerin girişlerini ve verdiği cevapları yine pembe butona () tıkladıktan sonra açılan menüde altaki butonlardan 2. si olan Attendees butonuna () tıklayarak görünteleyebilirsiniz.
Blackboard Collaborate üzerinden oluşturulan poll'lar anlıktır. Oluşturduğunuz poll'ların sonuçlarına poll bittikten sonra ulaşamazsınız

Öğrenciye Sunum Yaptırtmak ve Herkesi Susturmak

  • Bir öğrenciye sunum yapma yetkisi vermek ya da bir öğrencinin yetkilerini değiştirmek için pembe butona () tıkladıktan sonra açılan menüde altaki butonlardan 2. si olan Attendees butonuna () tıkladıktan sonra öğrencinin adının sağ tarafında bağlantı seviyesinin sağında yer alan '...' butonuna tıklayınız.
  • Bu butona tıkladıktan sonra açılan menüde öğrencinin yetkilerini değiştirebilir, presenter yapabilirsiniz. Presenter yapılan öğrencilerin 'Share Content' menüsüne erişimi olur.

Eğer birden fazla öğrenciye aynı anda sunum yapma yetkisi verirseniz işler çabuk bir şekilde karmaşıklaşabilir. Lütfen bu özelliği dikkatli kullanın

  • Tüm öğrencilerin mikronunu tek bir seferde kapatmak için pembe butona () tıkladıktan sonra açılan menüde altaki butonlardan 2. si olan Attendees butonuna () tıklayınız. Açılan sayfada üst kısımda derste kaç kişinin bulunduğu 'X Attendees' olarak belirtilir. Bu yazının sağında bulunan ve '...' şeklinde olan butona tıklayın.
  • Butona tıkladıktan sonra açılan menüde 'Mute all' seçeneğine tıklayarak tüm öğrencilerin mikronunu kapatabilirisiniz
'Mute All' seçeneği tek seferlik bir aksiyondur. Bu işlemden sonra öğrenciler mikronlarını tekrar açabilirler

Videonun Tamamı


Nasıldık?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)